SDKÚ-DS: Zdravotná starostlivosť nie je zadarmo, priame platby za ňu sa zvýšili

25.02.2010 Poprad

Poprad 25. februára (TASR) – Predseda Výboru NR SR pre zdravotníctvo Viliam Novotný (SDKÚ-DS) spolu s ďalším členom výboru Petrom Markovičom (SDKÚ-DS) dnes na tlačovej konferencii v Poprade upozornili, že priame ...
Novotný konkretizoval, že v roku 2005 predstavovali priame platby do zdravotníctva v hotovosti viac ako 677 miliónov eur, v roku 2009 to podľa štátneho rozpočtu bolo takmer 1,2 miliardy eur. „Čo sa týka doplácania za lieky predpísané na recept, v roku 2005 podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií to bolo 3,1 miliardy Sk (103 milióna eur), za celý rok 2009 to bude okolo piatich miliárd (170 miliónov eur), “ priblížil. Je podľa neho viac než isté, že zdravotná starostlivosť na Slovensku nie je zadarmo, nepomohlo ani zrušenie 20-korunových poplatkov u lekára.
Práve z tohto dôvodu prichádzajú poslanci z SDKÚ-DS s návrhom určenia hornej hranice priamych platieb za zdravotnú starostlivosť na 10 eur mesačne. „Predkladáme s kolegom Markovičom zákon o rozsahu zdravotnej starostlivosti do Národnej rady a chceme určiť hornú hranicu hotovostných platieb pre pacienta na úrovni 10 eur mesačne, ani o cent viac. Samozrejme pri čerpaní zdravotnej starostlivosti z verejného zdravotného poistenia, nepočítam do toho, ak si chce dať niekto vybieliť zuby, “ objasnil Novotný.
V prípade, že pacient minie pri čerpaní zdravotnej starostlivosti v hotovosti viac ako 120 eur za rok, zvyšok za neho preplatí poisťovňa. Týmto návrhom chcú poslanci znížiť finančné zaťaženie na pacientov, ktorí lekára a nemocnice navštevujú najviac. „Ľudia platia na doplatkoch stále viac u lekára a v lekárni, na poplatkoch za pohotovosť, sanitku, za recept, prednostné vybavenie, za výpis zo zdravotnej dokumentácie a ľudia platia stále viac aj za lieky predpísané na recept, “ konštatoval Novotný.
Pacient si má podľa neho spočítať všetky náklady na zdravotnú starostlivosť celoročne, a keď prekročí 120 eur, bude si žiadať náhradu od zdravotnej poisťovne. „Bude to záťaž pre zdravotné poisťovne, nebudú s tým súhlasiť, ale myslíme si, že pokiaľ zdravotné poisťovne majú poskytnúť službu z verejného zdravotného poistenia, tak tá služba musí byť aj finančne prístupná. Jeden zo základných pilierov zdravotníctva je aj finančná ochrana pacientov, “ konštatoval Novotný. Myslí si, že sa dostávame do situácie, kedy sa pre určitú skupinu obyvateľstva zdravotná starostlivosť stáva finančne veľmi náročnou a nedostupnou.
Tento návrh má ochrániť predovšetkým skupinu ľudí, ako sú dôchodcovia a chronicky chorí pacienti, ktorí sú od zdravotnej starostlivosti najviac závislí. „Jednou z priorít pre SDKÚ-DS je finančná ochrana a v našom ponímaní je to tento finančný limit, kedy nad úroveň 10 eur bude doplatky za zdravotnú starostlivosť refundovať práve zdravotná poisťovňa, “ zhodnotil na záver Markovič.
 

Vyberte región